Column: Meubelboulevard voor EdTech

Fleur Prinsen, lector digitale didactiek, bezocht de testopstelling van de smartboards op de Kralingse Zoom. Liever kijkt ze door de hardware heen.

Fleur Prinsen

Het lokaal is voor ons, docenten, een soort tweede thuis. Dus is het logisch dat we zeggenschap hebben over de inrichting van deze ruimte, en over de mogelijkheden die deze schept.

Op de Kralingse zoom verschijnt momenteel een gloednieuw gebouw, en docenten hebben hier veel mogelijkheden gekregen om mee te praten over het ontwerp. De inrichting is aangepast aan de leeractiviteiten die de docenten hebben geschetst.

Maar hoe zit het met de virtuele ruimte die in onze gebouwen wordt ingericht? De afgelopen twee weken heeft FIT in de Boardroom van de Kralingse zoom een proefopstelling gemaakt voor de nieuwe digiborden waarvan docenten (op de Kralingse Zoom) straks gebruik mogen maken. Ze mochten komen testen en kiezen.

Toen ik hier op de laatste dag binnen liep bleek dat er maar één docent was komen kijken. Aanvankelijk verbaasde me dit, maar na een snelle blik vroeg ook ik me af: wat valt hier nu precies te kiezen? Er is keuze uit vier soorten borden: twee met een projector en twee lcd-borden. Na een beetje doorvragen blijkt het voornaamste verschil te zitten in de verlichting (scherpte van het beeld), de prijs, en het geluid dat de projectoren produceren. Erg interessant is dit voor docenten wellicht niet; het werkelijke verschil moet ook door de gebruikte software gemaakt worden. Of nog scherper: door de creativiteit die de docent in de virtuele wereld inzet. Het digibord is slechts het sleutelgat waardoor de student straks mag kijken!

Dus waarom gaan we rond het digibord niet eens het gesprek aan over de leeractiviteiten die er in de virtuele ruimte mogelijk zijn? Dan kunnen we daarna met zijn allen naar de meubelboulevard, voor onderwijsleertechnologie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s