Smartboard galore

Op de locatie Kralingse Zoom (KZ) van Hogeschool Rotterdam verschijnt een gloednieuw gebouw. Daarin moeten een stuk of vijftig nieuwe smartboards gaan hangen. En wie kan beter bedenken wat voor smartboard dat moet zijn dan… de docent? Dus heeft de dienst Faciliteiten en Informatietechnologie (FIT) in de Boardroom van de locatie KZ een proefopstelling gemaakt met vier verschillende smartboards. Ies Korpershoek praat ons bij.

Ies Korpershoek: “Iedere HR-docent kan komen binnenlopen om de smartboards te testen”

Docenten hebben inspraak

“We hebben deze opstelling speciaal gemaakt voor onze docenten. Vroeger bepaalde FIT welke smartboards er moesten komen, nu geven we eerst de docenten de mogelijkheid de smartboards te komen testen. De aanleiding is dan wel de nieuwbouw op de Kralingse Zoom, maar dit gaat ook docenten op andere locaties aan, dus iedereen is welkom. In de komende weken kan iedere HR-docent komen binnenlopen om de smartboards te testen.

Twee soorten smartboards

“We hebben hier nu twee soorten smartboards in de testopstelling staan: twee LED-schermen en twee beamerschermen. De LED-schermen zijn wat vroeger de TFT-schermen waren. De beamerschermen zijn eigenlijk gewoon houten planken waarop een beamer het computerbeeld projecteert. Sensoren meten dan waar de gebruiker het scherm aanraakt.


Het voelt alsof je op een
iPad aan het werk bent

LED-schermen

“De i3Touch is eigenlijk het oude bekende smartboard, maar dan in LED-uitvoering. Dat is een glasplaat die aanrakingsgevoelig is omdat sensoren in de rand dat meten. Daarnaast staat de i3Touch Capacitive. Die heeft de techniek van een iPad, waarbij het scherm zelf gevoelig is voor de aanraking. Dat voelt ook alsof je op je eigen iPad aan het werk bent.

De i3Touch, de opvolger van de al bekende smartboards
De i3Touch Capacitive voelt aan als een iPad

Op een beamerscherm kun je ook met
een whiteboardmarker schrijven

Beamerschermen

“We hebben twee formaten beamerschermen hangen: het standaardformaat van 100 inch en een van 137 inch. Die laatste blijkt eigenlijk te groot om een goede lichtopbrengst te genereren, zeker als het buiten zonnig is.

Beamerscherm in standaard 100 inch formaat
Beamerscherm in breedbeeld 137 inch formaat (NB het licht van de beamers blijkt slecht te fotograferen, daarom staan ze op de foto uit)

Docenten lijken de voorkeur te geven
aan de LED-schermen

Voors en tegens

“Een beamerscherm oogt wat mooier, omdat je het deel waarop je projecteert kunt integreren in een lokaalbreed whiteboard. Je kunt er met je vinger, met een digitale pen, maar ook met whiteboardmarkers op schrijven, dat laatste kan op een LED-scherm niet. Een nadeel is dat je die beamer nodig hebt, die uitsteekt.

“De LED-schermen hebben als voordeel dat de lichtopbrengst veel hoger is. Ook bij veel buitenlicht blijft dat in stand, dat ziet er strak uit. Ik denk ook dat ze wat minder storingsgevoelig zijn dan de beamerschermen. Tot nu toe lijken ook docenten hier de voorkeur aan te geven.

Advertenties

3 gedachtes over “Smartboard galore

  1. Naar mijn idee heel belangrijk: dat je niet meerdere keren per les moet kalibreren. Dat is met de huidige smartboards vaak wel zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s