Video in het onderwijs

Mijn oog valt op een horloge. De shopping card uit mijn kerstpakket brandt in mijn zak. Op YouTube zoek ik naar customer reviews. En velen met mij. Ik tik de naam van het gewenste model in en tref letterlijk tientallen filmpjes waarvan sommigen al tienduizenden keren bekeken zijn. Wat ik maar wil zeggen: video is hot!

Het ligt dus voor de hand om ook video in te zetten in het onderwijs. Voor studenten snackt het lekker weg, het bekijken kan in eigen tijd en net zo vaak als ze willen. Docenten zien hun kans schoon om hun klas te flippen. Doen dus! Maar wanneer werkt het eigenlijk echt goed? Columbia University analyseerde de statistieken en interviewde studenten. Dit zijn in het kort hun aanbevelingen.

Houd het kort

De kennisclip is het aan het winnen van de weblecture. Een ongeschreven vuistregel voor de lengte van een kennisclip is tien minuten. In Columbia hebben ze gezien dat de gemiddelde kijktijd van een clipje slechts vier minuten is. Dat betekent niet dat langer niet mag, maar ze houden dit nu als richtlijn in het achterhoofd.


gestamel en gepruts tijdens de opname kun je
niet meer goedmaken met editen

Bereid een video goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Gestamel en gepruts tijdens de opname kun je niet meer goedmaken met editen. Zorg dat je script klaar is, je ondersteunende graphics zijn uitgezocht en je tekst voor de autocue volledig is uitgeschreven, geredigeerd én geoefend.

Gebruik humor

Uit de interviews blijkt dat studenten graag kijken naar een docent die humor gebruikt in zijn video’s. Nee, dat is niet voor iedereen weggelegd en zeker bij een tot in de puntjes voorbereide productie niet zo makkelijk. Maar als je het in je repertoire hebt: gebruik het!


video moet altijd een didactische inbedding
hebben in je onderwijs

Directe relatie met opdracht

Het blijkt dat video’s die een directe relatie hebben met een opdracht of andere leeractiviteit vaker bekeken worden. Het aantal views ligt soms zelfs vele malen hoger dan het aantal studenten. Dat betekent dat studenten zo’n filmpje meerdere keren bekijken. Dit strookt ook met de gedachte dat het gebruik van video altijd een didactische inbedding in je onderwijs moet hebben.

Graphics

Pas als video meer is dan alleen gesproken tekst heeft het meerwaarde. Anders had de student de tekst net zo goed zelf kunnen lezen. Zonde van de moeite! Dus gebruik in je video ter toelichting grafische elementen zoals afbeeldingen, andere filmpjes of animaties. Die illustreren je verhaal en zorgen ervoor dat de inhoud nog meer gaat spreken.

Kwaliteit

Hoe goed je verhaal ook is, als de beeld- of geluidskwaliteit onder de maat is haakt de student af. Dus voorkom een zwabberende camera, film iemand niet voor een raam en zorg dat de spreker goed verstaanbaar is.

Filmen tegen het licht van een raam in: niet doen, tenzij je dit effect beoogt

De hogeschool heeft prima apparatuur voor het maken van kwalitatief goede video. In het Digital Learning Lab kun je in een studio-omgeving opnamen maken en ook het instituut CMI en de economische opleidingen hebben een professioneel ingerichte beeldstudio.


Verwijzingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s