Evolutieleer geflipt met kennisclips

Een interview met Servaas van der Horst. Hij is projectleider bij de dienst Onderwijs & Ontwikkeling en docent Evolutieleer.

Tekst: Hans van den Broek
Fotografie: Hans Reitzema

Servaas van der Horst heeft 24 kennisclips gemaakt over de evolutieleer. Dat worden er nog meer, want het is een verrijking voor zijn keuzecursus die hij nu alweer 19 jaar verzorgt.

Servaas van der Horst:
Servaas van der Horst: “Ik heb de overtuiging dat de studenten
op deze manier beter leren.”

In zo’n clip legt hij een ingewikkeld onderwerp uit. Dat gaat volgens een vast stramien in een zelfde overzichtelijke situatie. Op de clip zie je Servaas staan met schuin achter hem duidelijk een bord met slides. Na een korte anekdote legt hij uit terwijl de slides naast hem voorbij komen. Als zijn verhaal klaar is wordt de kijker nog even aan het denken gezet.

Ik bekeek ‘de muis en de olifant’ en besloot dat na afloop nog eens te herhalen. Waarom krijgt die muis het nu zo snel koud en die olifant niet? Nog eens moest ik kijken en later doorvragen bij Servaas. Pas toen viel het kwartje. Dat heb je ervan als je sociale wetenschappen gaat studeren.

Servaas van der Horst:
Servaas van der Horst: “Een kennisclip staat niet op zich.”

“Maar dat is ook de bedoeling”, zegt Servaas. “Als ik dit in een college vertel zijn er te veel afhakers. Ze stellen hun vraag niet of te laat. Nu kunnen ze het eerst rustig bekijken en is er in de les meer tijd voor toelichting, discussie of andere voorbeelden. Ik heb de overtuiging dat de studenten op deze manier beter leren. Dat wil zeggen, dat ze het beter begrijpen en dat zich dat vertaalt in betere resultaten. Harde bewijzen ontbreken hiervoor, maar er is wel positieve feedback van studenten en de voldoening in het ontwikkelen en werken met clips is bijzonder groot.”

“Ik kan het eigenlijk elke docent aanraden”, zegt Servaas. “Wel onder het motto: bezint eer gij begint! Een kennisclip staat niet op zich. In mijn vak is het onderdeel van een leeromgeving bestaande uit: powerpoints, boek, handleiding, verwijzingen naar literatuur en andere filmpjes en niet te vergeten de hoorcolleges, waarin ik graag interactie laat plaatsvinden. De clip zelf moet technisch goed gemonteerd zijn en je moet een verhaal vlot vertellen.”

“Het goede nieuws is dat je de ontwikkeling van een clip in teamverband kan doen. Iemand die goed presenteert gaat voor het bord. Collega’s doen research, nemen de regie of maken de slides. Ieder zijn talent. Binnen de Hogeschool zijn de mogelijkheden er om aan zo’n product te werken. Op het Museumpark is bijvoorbeeld een Lab ingericht met goede apparatuur en geschoold personeel voor technische ondersteuning. Ook andere vestigingen kunnen zo’n Lab inrichten als zij dat willen.”

screenshotservaasvanderhorst
Screenshot van een van de kennisclips van Servaas van der Horst

“Mijn clips duren gemiddeld 10 minuten en kosten mij 4 uur om te maken. Samen kun je natuurlijk tijd winnen. Ik denk dat bijna alle kennisonderwerpen zich lenen. Zeker als het straks mogelijk wordt om naast het college ook een stukje film op een clip te zetten. Denk maar eens aan een casus in social work, die ter plekke wordt toegelicht. Alleen een training ligt minder voor de hand. Je hebt dan met te veel keuzemogelijkheden te maken. Daar zijn andere middelen beter geschikt voor.”

“Mijn belangrijkste motivatie is dat je onderwijs er beter van wordt. Het is puntje gaaf, je kunt lekker je gang gaan en de studenten zijn meer betrokken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Kijk maar om je heen: Universiteit van Nederland, de Erasmus Universiteit en onze eigen Hogeschool, waar een enthousiast team klaar staat om je als docent te ondersteunen.”

  • Talloze kennisclips vind je via de Mediaserver van Hogeschool Rotterdam.
  • Technische ondersteuning krijg je bij het Digital Learning Lab op de locatie Museumpark van Hogeschool Rotterdam.
    (NB: voor bovenstaande omgevingen moet je inloggen met je HR netwerkaccount).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s