Blended learning bij Hogeschool Rotterdam

Bij Hogeschool Rotterdam zijn op dit moment (nog) geen opleidingen die volledig worden aangeboden in de vorm van blended learning (combinatie van contact- en online-onderwijs). Er zijn echter wel veel voorzieningen en mogelijkheden voor professionalisering en kennisdeling die het aanbod van blended learning door de HR in de (nabije) toekomst mogelijk maken.

Voorzieningen voor online onderwijs (HR en extern)
Studenten (en docenten) kunnen voor online onderwijs gebruik maken van een aantal HR- en externe voorzieningen die geschikt zijn voor PC, laptop, smartphone of tablet. De belangrijkste voorzieningen zijn beschreven in de volgende twee blogs:

Professionalisering en kennisdeling (HR)
Docenten die zich willen professionaliseren of hun kennis willen delen t.a.v. blended learning kunnen gebruik maken van de volgende HR voorzieningen.

 • HR Academie / Didactiek en pedagogiek / Digitaal leren
  De HR Academie biedt onder de noemer ‘digitaal leren’ zeven workshops voor docenten die hun digitale vaardigheid willen vergroten.
 • Netwerkbijeenkomsten blended learning
  De expertisegroep ‘krachtige leeromgeving’ (dienst ‘Onderwijs en Ontwikkeling’) organiseert jaarlijks één tot enkele netwerkbijeenkomsten waar docenten collega’s kunnen ontmoeten rond het thema: ‘blended learning’.
 • Yammer Blended learning, open groep
  In deze open discussiegroep met meer dan 100 leden, discussiëren en delen docenten en ondersteuners kennis, documenten en weblinks over blended learning. Maak om in te loggen eerst met je hogeschool e-mail adres een account aan op yammer.com/hr.nl
 • Digital Learning Lab (DLL)
  In het DLL kunnen individuele docenten, docententeams of ondersteuners digitale technologieën uitproberen en weblectures of screencasts opnemen.
 • Digital Learning Space
  Confluence-pagina’s voor kennisdeling m.b.t. digitalisering van het onderwijs. Log in met je hogeschool inlognaam + wachtwoord.

Professionalisering en kennisdeling (extern)
Eén van de vele jaarlijkse congressen m.b.t. blended learning

Informatie over blended learning (HR)
HINT-pagina’s van de expertisegroep ‘krachtige leeromgeving’ met veel informatie over Blended learning.

Informatie over blended learning (extern)
Er is op internet veel informatie te vinden over blended learning, o.a. op de websites van SURF en eMerge. SURF en eMerge zijn twee samenwerkingsorganisaties gericht op ICT in het hoger onderwijs. Interessant bij eMerge zijn o.a. de 10 tips om te komen tot de optimale blend.

Inzet van blended learning/ICT in het onderwijs bij de opleidingen/instituten van de HR
Hieronder volgt een overzicht van enkele activiteiten binnen de HR, maar waarschijnlijk wordt er door verschillende opleidingen of docenten nog veel meer gedaan met ICT in hun onderwijs. Zie voor voorbeelden de Netwerkbijeenkomsten blended learning of Yammer Blended learning, open groep.

 • e-learning-modules Zorg leren (IvG)
  IvG biedt studenten van de opleiding Medische Hulpverlening een aantal e-learning-modules, ontwikkeld door het landelijke e-learning-netwerk ‘Zorg Leren’.
 • eMinor Digitale Didactiek & Nieuwe Media (IvL)
  In deze minor gaat het om de vraag hoe je als docent digitale didactiek kan inzetten in de praktijk, zodat het meerwaarde heeft voor het onderwijs.
 • projecten i.s.m. SURF (diverse instituten)
  22 projecten bij verschillende instituten van de HR gericht op ICT in het onderwijs.

Zie ook de blog: Blended learning en MOOCs in het Nederlandse bekostigd hoger onderwijs

Advertenties

Een gedachte over “Blended learning bij Hogeschool Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s