SPOCs: the next big thing?

MOOCs, die zouden het helemaal worden. Iedereen had het erover en voor sommigen was een toekomst zonder MOOCs een ridicuul gedachtenexperiment. Maar nu zijn er dus SPOCs. En nu zien we toch ook wel nadelen aan MOOCs, die SPOCs voor ons kunnen oplossen.

Wat is een SPOC?
Een SPOC is een Small Private Online Course. Dus niet massive en niet open zoals de MOOC. Een SPOC bedient tot hooguit enkele tientallen cursisten en niet iedereen heeft zomaar toegang tot de cursus.

Wat lost een SPOC op?
Veelgenoemde nadelen van MOOCs zijn de hoge uitval en de grote onderlinge verschillen in niveau van de deelnemers. Beide nadelen kunnen in een SPOC worden ondervangen door simpelweg selectief te zijn in wie je toelaat tot de cursus. Leiden Universiteit experimenteert dit jaar met een SPOC en laat deelname bijvoorbeeld afhangen van het niveau van de aanmelder en de gegeven motivatie.

Wat heeft het reguliere hoger onderwijs aan een SPOC?
De meeste hoger-onderwijsinstellingen hechten nogal aan het persoonlijke contact met hun studenten. Zeker bij Hogeschool Rotterdam waar we zwaar inzetten op binding van de student met zijn opleiding. Het volgen van online onderwijs past daar slecht in. Toch kunnen SPOCs wellicht iets toevoegen aan het huidige aanbod:

Proefstuderen | Het proefstuderen dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. De groepen proefstudeerders zijn zo groot dat de HR onmogelijk een realistisch beeld van een gemiddelde schooldag kan bieden. Kan een SPOC hier uitkomst bieden? Kunnen de aspirantstudenten vooraf al online met realistische opdrachten aan de slag, waarop tijdens het proefstuderen nader wordt ingegaan?

Bijspijkeronderwijs | Studenten die om wat voor reden dan ook bijspijkerprogramma’s nodig hebben leggen beslag op docentcapaciteit die we liever voor reguliere programma’s willen inzetten. Veel kennisgeoriënteerde vakken lenen zich prima voor online bijspijkermodules. Geautomatiseerde voortgangstoetsen geven de student dan inzicht in waar hij staat.

Blended learning | Combineer een SPOC met de reguliere onderdelen van het contactonderwijs. Laat de studenten alleen nog maar naar school komen voor de écht leuke dingen. Verbind wat er in de SPOC gebeurt met de inhoud van de bijeenkomsten. Maak de SPOC het hart van het (blokken-)curriculum. Of draaf ik door?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s