De minister bij DWDD

En daar zit ineens de minister aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Het is woensdag 8 januari en er is nieuws over open en online onderwijs. Je kunt namelijk binnenkort studiepunten halen voor het bekijken van online colleges. Zegt de minister. Maar dat bedoelt ze niet.

Op YouTube staat het volgende ingekorte fragment van de uitzending:

.

De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Jet Bussemaker, heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven over online en open onderwijs. Daarin stelt ze terecht dat er wereldwijd veel beweging is op dit onderwerp. MOOCs, weblectures, open educational resources, haar ambtenaren hebben het digitale educatieve landschap prima voor haar in kaart gebracht.

Maar nu zit zij daar aan tafel, en niet die ambtenaren. Zij moet weerstand bieden aan de priemende blik van Van Nieuwkerk. Zij moet opboksen tegen de mediagenieke Alexander Klöpping, die ook is ingevlogen. Het gaat immers (ook) om online colleges en Klöpping is nogal succesvol met zijn Universiteit van Nederland die op dat concept drijft.

Tijdens het gesprek krijg ik de indruk dat Van Nieuwkerks preoccupatie met online colleges ervoor zorgt dat alles wat daar ook maar een klein beetje mee te maken heeft op een hoop wordt gegooid. En zo verleidt hij Bussemaker tot de uitspraak dat “je die punten krijgt voor wat je daar hebt gezien”. Gelukkig is ze in haar brief aan de Tweede Kamer genuanceerder.

In die brief schrijft ze dat het natuurlijk prima is als een student online onderwijs volgt bij een andere instelling. Dat kan nu ook al. En ook kun je er nu al studiepunten mee verdienen als je een elders succesvol afgesloten (online gevolgde) module wilt inbrengen in je huidige studie. Dit is gewoon een EVC-vraagstuk, waarbij een examencommissie moet vaststellen of het ingebrachte van voldoende niveau was en of de inhoud voldoende aansluit bij het curriculum.

Er treden pas belemmeringen op als het contacturen- en het vestigingsplaatsbeginsel in het gedrang komen. Bij het succesvol volgen en afsluiten van een MOOC van een andere instelling is er van contacturen geen sprake. En evenmin gaat het om onderwijs dat wordt aangeboden vanuit de vestigingsplaats van de eigen onderwijsinstelling. Die belemmeringen wil Bussemaker wegnemen. Dat is dus iets heel anders dan studiepunten geven voor het volgen van online colleges.

Met behulp van de diapresentatie Open en online onderwijs heb ik mijn collega’s van Hogeschool Rotterdam over bovenstaande bijgepraat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s