OWD2013 (4) | New Pedagogies for Deep Learning

Door: Hans Reitzema

Op 12 november 2013 bezocht ik Dé Onderwijsdagen. Hier doe ik verslag van de door mij gevolgde sessies.

Eduard Beck (Microsoft) gaat volgens de aankondiging in het programma in op een nieuwe pedagogie, gericht op onderwijsvernieuwing. Dat klopt maar een beetje. Hij houdt vooral een vurig pleidooi om te komen tot een wereldwijde community of educators die tot die nieuwe pedagogie moet leiden.

Eduard Beck, Microsoft
Eduard Beck, Microsoft

Docent: partner in learning
In zijn optiek is het contact tussen docent en student essentieel in goed onderwijs. Te vaak dreigt technologie daar tussen te komen in plaats van aan dat contact bij te dragen. Beck ziet de docent als een “partner in learning” die samen met de student onderzoekt, onderneemt, ontdekt om diens dromen te verwezenlijken. De docent daagt uit, inspireert, steunt, motiveert en is de vertrouwenspartner van de student.

MOOCs?
Dan moet je het dus niet in MOOCs zoeken, aldus Beck. Niet dat hij tegen MOOCs is, integendeel, maar ze komen niet in beeld als het om het waardevolle contact tussen docent en student gaat.

Continu verbeteren
Beck: je content moet zo goed mogelijk zijn. Zorg dat je studenten met het best mogelijke materiaal aan de slag kunnen. Biedt ze een learning experience door het materiaal uitdagend en inspirerend te maken. Beck heeft twee suggesties om dit te bewerkstelligen:

  • learning analytics
    door het gedrag van je studenten en het gebruik van het materiaal te analyseren kun je erachter komen waar en op welke manier je het studiemateriaal nog kunt verbeteren;
  • samenwerken
    zorg dat je het materiaal niet alleen maakt, maar samen met – het liefst zoveel mogelijk – collega’s.
Deep learning: de 21st century skills volgens Microsoft (klik voor grotere afbeelding)
Deep learning: de 21st century skills volgens Microsoft (klik voor grotere afbeelding)

Deep learning
Wat je uiteindelijk wilt bereiken is dat je studenten goed voorbereid de beroepspraktijk in kunnen. Deep learning is hier voor Microsoft het sleutelwoord. Via deep learning leert de student de 21st century skills waarmee hij een rooskleurige toekomst tegemoet kan zien.

Healthy happy individuals
Microsoft heeft zelfs nog een hoger doel voor ogen: wij moeten jonge mensen opleiden tot healthy, happy individuals who contribute to the common good in today’s globally interdependent world (juni, 2013*). Het hebben van die 21st century skills zou daarbij enorm helpen:

Bron: Towards a New End, New Pedagogies for Deep Learning (2013)
Bron: Towards a New End, New Pedagogies for Deep Learning (2013) (klik voor grotere afbeelding in nieuw venster)

 

Community of educators
Microsoft wil nu komen tot een wereldwijde beweging van samenwerkende docenten die het best denkbare lesmateriaal maken om tot deep learning te komen. Hiertoe hebben ze de handen ineen geslagen met een aantal andere grote bedrijven. In een global partnership zijn ze op weg naar New Pedagogies for Deep Learning. In een white paper*) lichten ze hun plannen en hun visie op deep learning toe.

Wat kunnen wij hiermee?
Mooi is de nadruk die Beck legt op het contact tussen docent en student. Hij ziet de hechte relatie tussen docent en student als belangrijke voorwaarde voor het leren van de student. Elke docent zou een partner in learning moeten zijn.
Verder – zoals ook bij andere sprekers – roept Beck op om tot verregaande wereldwijde samenwerking te komen om beter lesmateriaal te maken. Misschien in je naaste omgeving beginnen, bijvoorbeeld met collega’s van de hogeschool?


*) Towards a New End. Pedagogies for Deep Learning. Michael Fullan & Maria Langworthy. Juni 2013.

Advertenties

Een gedachte over “OWD2013 (4) | New Pedagogies for Deep Learning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s