Waarom studenten zouden moeten bloggen

Door: Hans Reitzema

Op het Canadese Parkland School Division laat George Couros studenten hun digitale portfolio bijhouden in een weblog via het gratis platform Edublogs. Hij voert vijf redenen aan waarom ook onze studenten zouden moeten bloggen. En ik voeg daaraan toe: elke professional.

 1. Open reflection
  Ga nou eens even rustig zitten en schrijf op wat je nieuwe inzichten zijn. Plaats ze in context, koppel ze aan eerdere ervaringen en aan inzichten van anderen. Dat kan in een schriftje, maar ook online. Anderen kunnen er dan feedback op geven, waardoor je kennis verrijkt wordt door de inzichten van anderen.
 2. Developing literacy with different mediums
  Aan een blog kun je – behalve tekst – allerlei media toevoegen. Filmpjes vanaf YouTube, geluidsfragmenten vanaf SoundCloud, slideshows vanaf SlideShare, alle media met een embedcode kun je tonen in je blog. Hierdoor leren studenten omgaan met veel verschillende digitale manieren om zichzelf te uiten en hun kennis te delen.
 3. Student voice
  Het bloggen zou niet alleen schoolgerelateerd moeten zijn, maar vooral leergerelateerd. Zo kan de docent inzicht krijgen in wat de studenten nog meer bezighoudt buiten hun schoolactiviteiten, zodat hij daarop kan inspelen. Het blog wordt dan een persoonlijk document waarin de student zijn eigen stem kan laten doorklinken in plaats van een verzameling schoolopdrachten.
 4. Creating an open archive of learning
  Door het bijhouden van een blog leg je vast wat je leert. Het mooie is, dat je dat dan later ook nog kunt terugvinden. Slim en consequent taggen helpt daar enorm bij.
 5. Developing a positive digital footprint
  Wat komt er boven als een student zijn eigen naam googlet? Of als een potentiële werkgever dat doet? Ziet hij dan vooral die jolige feestfoto’s uit een discotheek in Lloret de Mar, of krijgt hij vooral de indruk van iemand die serieus bezig is met zijn eigen ontwikkeling en zijn toekomst?

Interessant, vind ik. Wordt er ergens op de HR structureel door studenten geblogd? Zijn er modules of andere onderwijseenheden, waarin studenten een weblog gebruiken als portfolio of voor kennisconstructie?

Ik weet dat de eerstejaars studenten van de Willem de Kooning Academie een weblog moeten maken als digitaal portfolio. Maar verder, anyone?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s